Melatonin

Overhørt (overset?) 4

Posted in Film, Overhørt, Poesi by Søren K on november 27, 2007

27. november 2007 kl ca 00.30 på Tilværelsen:

At se en film af David Lynch er lidt ligesom at se en film af David Lynch.

Måske en stille reference til Inger Christensens abrikostræer, men under alle omstændigheder en sjældent præcis beskrivelse af Lynch. Og en storslået åbning på en smuk, smuk anmeldelse, som jeg bøjer mig dybt i støvet for. Inland Empire står nu øverst på min asap-liste.

Åhja. Og abrikostræerne førte mig videre til Dansk Kvindebiografisk Leksikon, der så smukt og trist og præcist sammenfatter Alfabet.

Det er ikke helt nemt at trække atombombens fysiske, faktiske trussel ind i poesien, som IC gjorde det i det lange digt alfabet fra 1981. Men netop derfor er udfordringen til formen så meget desto større. “abrikostræerne findes, abrikostræerne findes,” lyder den suggestive åbning, og herfra folder digtet sig ud som en fortælling om alt det, der ellers findes i verden, som bregnerne, cikaderne, duerne. Alle besynges og benævnes de i alfabetisk rækkefølge og i stadigt længere strofer, der formerer sig matematisk logisk efter Fibonaccis talrække. Alt smukt i verden, men ikke mindst det onde benævnes, til verden står øde tilbage med afbrændte marker og børn, der ikke længere er børn, for “der er ingen der bærer dem mere.”

Læs den så, Marianne!

Kommentarer lukket til Overhørt (overset?) 4

%d bloggers like this: