Melatonin

Yoidore Tenshi – Drunken Angel

Posted in Film, Filmanmeldelse by Søren K on oktober 30, 2007

– Er du sur? Du virker så underlig. Du ser syg ud. Jeg hader når du er sådan.
– Det er varmt. Og hold så kæft.
– Det er fordi du drikker så meget. Din sved lugter af whisky.
– Hold så din kæft!

Ordveksling mellem danserinden Nanae og
den tuberkuløse small time crook Matsunaga.

Yoidore tenshiSøndagens film var Yoidore Tenshi (aka Drunken Angel) af gode gamle Akira Kurosawa (Se også anmeldelserne af Ikiru og Nora Inu). Min japanske favoritskuespiller, Takashi Shimura (ham med kinderne, øjnene og læberne (se kommentarsporet til Ikiru)) har rollen som den alkoholiserede læge Dr. Sanada, mens Kurosawas yndling, Toshirô Mifune spiller forbryderen Matsunaga, som en sen aften opsøger Dr. Sanada pga et skudsår i hånden. Når han nu er der, får han også doktoren til at tjekke ham for tuberkulose, da han har gået og hostet i et stykke tid.

Dr. Sanada er alkoholiseret, men dygtig til sit fag og særdeles dedikeret i forhold til sine patienter – også når det er forbrydere. Til gengæld har han en mildest talt særegen personlighed – fyldt af bitterhed og vrede som han er, er han på den ene side blid som en engel over for de svage, men en barsk herre over for de stærke. Matsunaga er en af de stærke, og så minder han Dr. Sanada om ham selv som ung, hvilket gør ham endnu mere tvær og umedgørlig over for Matsunaga – som til gengæld godt er klar over sin status som lokal leder at Yakuzaen, og ikke finder sig i noget fra doktoren.

Filmen kører på spillet mellem disse to kantede personligheder, som foragter hinanden, men som alligevel er uløseligt knyttet sammen. Og Kurosawa spiller dette spil rigtig, rigtig godt! Selvom det er en japansk s/h-film, kryber personlighederne og dramaet direkte ind under huden. Fakker talt er det ikke helt i hegnet at drage paralleller mellem personportrætterne hos Kurosawa og Ingmar Bergman – og så er det meget rart at få lidt afveksling fra det svenske i ny og næ …

8/10

Kommentarer lukket til Yoidore Tenshi – Drunken Angel

%d bloggers like this: