Melatonin

Med venlig deltagelse – Erling Jepsen

Posted in Boganmeldelse, Ord, Roman by Søren K on januar 24, 2007

Nederste halvdel af forsidenErling Jepsen er et venligt menneske. En rar type med milde øjne og et mildt sind. (Følg linket og se hvor glad og uskyldig og ætsende smuk han egentlig er).

Og med en så markskrigerisk nederdrægtig og alligevel uskyldig satirisk pen, at det ville være utroligt hvis det ikke var dokumenteret på skrift.

Kunsten at græde i kor var et mesterværk på den underspillede måde. “Der er absolut ikke noget at grine ad. Man kan bare ikke lade være,” skrev Pols anmelder med rette. Frygtelig lykkelig var også en skøn oplevelse, omend lidt længere ude, lidt mindre troværdig og så alligevel med disse balstyrige sønderjyder som man elsker at hade i al deres menneskelige fejlbarlighed.

Med venlig deltagelse er en fortsættelse til Kunsten at græde i kor (Som jeg just i stort set dette sekund har opdaget kommer på film. Læs mere her og her og her og især her og sæt kryds et passende sted ud for 27/4 2007!). Som 1’eren er også 2’eren i høj grad baseret på Jepsens egen familie.

Problemet (for du var vel ikke i tvivl om at denne hædrende optakt ville munde ud i en negaiv vinkling?) er at bogen ikke besidder samme charme som 1’eren. Faderen er død og Erling … øh … Allan sender trods alt en buket til begravelsen. ‘Trods alt’ fordi faderen i 9 år har nægtet at have noget med sønnen at gøre. Og så kører toget. Både overført og bogstaveligt. Og de kører begge tilbage til barndomshjemmet og en solid gang oprydning.

Bevares, det er værd at læse, omend ikke en oplagt kandidat til kulturkanonen. Og nu hvor forventningerne er kørt ned hvor de hører til, får bogen hermed min anbefaling. Husk dog at læse Kunsten at græde i kor først – og helst inden filmen får dansk præmiere!

Reklamer

5 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. snip said, on januar 27, 2007 at 20:03

  En lille spydig en til bloggens øverstbefalende ordgørtler:

  http://www.berlingske.dk/kultur/artikel:aid=853536/

 2. Søren K said, on januar 27, 2007 at 23:54

  @snip:

  Test mig …

 3. Kirsten said, on april 30, 2007 at 17:15

  På mange måder en lidt utidig kommentar men kan se, at det kongelige opfører “Med venlig deltagelse” i efteråret:
  http://www.kglteater.dk/Forestillinger/Skuespil/Skuespil_07_08/Med%20venlig%20deltagelse.aspx

 4. JLo said, on juni 20, 2007 at 18:08

  Jeg var faktisk også i starten lidt skuffet over Med venlig deltagelse, men jeg tror bare, det skyldes, at Kunsten at græde i kor var så helt fantastisk og genial. Dog blev jeg mere og mere glad for bogen, som tiden gik og siderne blev vendt.

 5. Kirsten said, on juni 24, 2007 at 0:28

  Har nu også læst kunsten at græde i kor og var ret imponeret – men skulle selvfølgelig ikke have set filmen først… (Hold fast, hvor er der i øvrigt mange kaniner i den bog…)


Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: